Δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA)

Η Δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA) είναι μία ορμόνη η οποία παράγεται μέσω της χοληστερόλης κυρίως στα επινεφρίδια και σε μικρότερο βαθμό στις γονάδες, το λιπώδη ιστό ακόμη και στον εγκέφαλο.  Αποτελεί την πρόδρομη ουσία στην παραγωγή των υπολοίπων στεροειδών ορμονών του οργανισμού.
Η DHEA κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην μάχη του ανθρώπινου οργανισμού ενάντια στην φθορά του χρόνου.  Ο οργανισμός παράγει DHEA 100 φορές περισσότερo απ’ ότι τεστοστερόνη, 1000 φορές περισσότερο απ’ ότι οιστρογόνα. Ονομάζεται αλλιώς και η «μητέρα των ορμονών» διότι ο οργανισμός τη μετατρέπει σε αντίστοιχη μορφή αναλόγως την έλλειψη της ορμονικής λειτουργίας του: οιστρογόνα, προγεστερόνη, τεστοστερόνη. Εκκρίνεται σε σημαντική ποσότητα κατά τη γέννησή μας αλλά  στην ηλικία των 25 ετών διακόπτεται αυτόματα η παραγωγή της από τον οργανισμό. Από την ηλικία αυτή και μετά αρχίζει η σταδιακή μείωση των αποθεμάτων της ορμόνης DHEA μέχρι την πιο προχωρημένη ηλικία.. Η μείωση των επιπέδων της DHEA,  με την πάροδο της ηλικίας,  συμβάλλει στην ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου και στην εκδήλωση των σχετιζόμενων με αυτό νοσημάτων, όπως στεφανιαία νόσο, σακχαρώδη διαβήτη κ.α. Οι αντιγηραντικές ιδιότητες της DHEA, εμφανίζονται σταδιακά, και είναι οι εξής: .    Αυξάνει την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων στο ήπαρ, μειώνοντας το οξειδωτικό stress στον οργανισμό. .
   Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του stress. .
   Ενισχύει τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. .
   Τονώνει την νοητική κατάσταση των ατόμων μέσης και μεγάλης ηλικίας. .
  Βοηθάει τον οργανισμό να κάψει τις προσλαμβανόμενες θερμίδες και να τις μετατρέψει σε ενέργεια αντί να αποθηκεύονται ως λίπος. .
   Αυξάνει τη μυϊκή μάζα και ισχύ .
    Τονώνει τη libido.
 Η ορμόνη DHEA τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείμενο έντονης και συνεχούς έρευνας και όλο περισσότεροι επιστήμονες τείνουν να αναγνωρίσουν τη συγκεκριμένη ορμόνη ως ουσία κλειδί στον τομέα της αντιρηγαντικής ιατρικής. Εργαστηριακές έρευνες που έγιναν έδειξαν ότι είναι ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσουμε τα θετικά αποτελέσματα της DHEA στα κύτταρα του δέρματος.  Ετσι, έγινε προσπάθεια να προσδιορισθεί η κοσμητολογική χρήση φυσικών πηγών DHEA.
  Το άγριο γιάμ αποτελεί μια φυσική πηγή της DHEA.  Το φυτό αυτό περιέχει μια ουσία πρόδρομο, τη διοσγενίνη.  Η ουσία αυτή δρα σαν ορμονικό «ανταλλακτικό» που το σώμα μας μετατρέπει σε DHEA, όποτε υπάρχει ανάγκη. Βάσει του συστατικού αυτού δημιουργήθηκε μία νέα θεραπεία που απευθύνεται σε γυναίκες που θέλουν να προσφέρουν στο δέρμα τους μία θεμελιώδη πρωτοποριακή περιποίηση ικανή να αναγεννήσει το μηχανισμό της νεότητας. Πρόκειται για μια θεραπεία έντονης δερματικής αναζωογόνησης που αναπαράγει τα βασικά αντιγηραντικά αποτελέσματα της DHEA στο δέρμα. Οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν εμφανίζουν μία εξαιρετική αύξηση στο ρυθμό της κυτταρικής ανανέωσης.  Οι ρυτίδες μειώνονται και σε βάθος. Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί 2 με 3 φορές το χρόνο χωρίς καμία αντένδειξη.
> Η Δεϋδροεπιανδροστερόνη (Dehydroepiandrosterone) συνεχίζει να είναι πηγή έντονων διαφορών. Αυτό είναι ένα στεροειδές, το οποίο παράγεται στα επινεφρίδια και είναι το πιο άφθονο στεροειδές που κυκλοφορεί στο αίμα. Αυτό διατίθεται σε δύο μορφές: DHEA η οποία είναι ελεύθερη ή δεν συνδέεται και DHEA-S, η οποία συνδέεται με ένα μόριο του θειικού. Η DHEA έχει σύντομη περίοδο ημίσειας ζωής η οποία είναι από μια έως τρείς ώρες κάτι το οποίο σημαίνει ότι η μισή δια στόματος δόση υποβαθμίζεται την περίοδο αυτή.
Η DHEA-S είναι βασική κυκλοφοριακή μορφή η οποία αντέχει από 10 έως 20 ώρες στο ανθρώπινο σώμα. Ενώ τα υπόλοιπα στεροειδή όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα δεσμεύονται με την σφαιρίνη στο αίμα η οποία συνδέει αυτές τις ορμόνες που σχετίζονται με την σεξουαλικότητα και δεν είναι ενεργές ενώ δεν συνδέονται, η DHEA-S είναι ελαφρώς συνδεδεμένη με την λευκωματίνη η οποία είναι μια άλλη πλασματική πρωτεΐνη. Η DHEA-S κυκλοφορεί σε συγκεντρώσεις που είναι 100 με 500 φορές πιο υψηλές από αυτές της τεστοστερόνης και 1000 μέχρι 10.000 φορές πιο μεγάλες από αυτές των οιστρογόνων. Εξαιτίας αυτού, πολύ συχνά  αυτή ορίζεται ως η μητέρα όλων των ορμονών.
Παρά την αφθονία της στο αίμα, οι επιστήμονες ακόμα δεν είναι αρκετά σίγουροι για το τι ακριβώς κάνει η DHEA.
 Η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι ενεργεί ως δεξαμενή για τη σύνθεση των άλλων στεροειδών ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, και ότι τα περισσότερα ευεργετικά αποτελέσματα, που της καταλογίζονται προέρχονται από την ίδια του την ιδιότητα.
 Η παρουσία χαμηλών επιπέδων της DHEA συνδέεται με πολλές πτυχές της γήρανσης του πληθυσμού, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η κατάθλιψη και η καθυστερημένη αντίδραση του ανοσοποιητικού – τα οποία αυξάνονται με την ηλικία.
Στα ζώα η DHEA παρουσίασε συγκεκριμένα αποτελέσματα ενάντια στην γήρανση τα οποία οδηγούν στην αναγνώρισή της ως μια ορμόνη-πηγή της νεότητας. Ωστόσο, τα τρωκτικά και άλλα ζώα που ή δεν έχουν καθόλου ή είναι με χαμηλά επίπεδα DHEA, ενώ οι δόσεις που δίνονται που δίνονται στα ζώα κατά τα πειράματα με δοκιμές σωλήνα είναι πολύ υψηλότερες από το κανονικό.
Ένας από τους λόγους που η DHEA συνδέεται με την νόσο της γήρανσης είναι ότι στους περισσότερους ανθρώπους αυτή μειώνεται με τον καιρό. Κατά την ανάπτυξή μας έχουμε αρκετά μεγάλη ποσότητα αλλά αυτή γρήγορα μειώνεται. Αυξάνεται εκ νέου στην ηλικία των 10 ετών και είναι στην κορυφή της στην ηλικία των 30. Μετά από αυτό ξεκινά να εξαντλείται σε ποσοστό περίπου 10% ανά δεκαετία μέχρι τα 80, όταν το επίπεδό της φτάσει σε σημείο στασιμότητας. Στους πολύ μεγαλύτερους ανθρώπους μετρήθηκε το ποσοστό της DHEA-S – τύπος που μετριέται στο αίμα-και το επίπεδό της είναι περίπου 20 με 25% από την μέγιστη συγκέντρωση ποσότητας που είχε κάποιος στα νιάτα του.
 Κάποιοι άνθρωποι συνδέουν την περιορισμένη ποσότητα της DHEA με την λιποθυμία, όσο μικρότερη είναι η ποσότητα της τόσο λιγότερη ζωντάνια και δύναμη έχετε. Οι φιλοξενούμενοι στους οίκους ευγηρίας, στους οποίους τα επίπεδα είναι ακόμα χαμηλότερα, απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια.
 Παρόλο που τα στοιχεία για τους ανθρώπους δεν είναι ξεκάθαρα, έρευνες που έγιναν με άλλα αντικείμενα, όπως οι πίθηκοι δείχνουν ότι η παρουσία των υψηλότερων ποσών της DHEA συνδέεται με τη μακροζωία. Οι άνθρωποι που βιώνουν την απώλεια της μυϊκής και οστικής μάζας που οφείλεται στη γήρανση, έχουν χαμηλά επίπεδα της DHEA.
Στην πραγματικότητα, μια θεωρία προτείνει ότι αυτή βοηθά να διατηρηθούν υψηλότερα επίπεδα της ινσουλίνης του αυξητικού παράγοντα 1 ορμόνη που προστατεύει την ακεραιότητά των περισσότερων οργάνων και ιστών στο σώμα συμπεριλαμβανομένου και της καρδιάς, του εγκεφάλου και των μυών.
Η DHEA ήταν η πρώτη προ-ορμόνη που κυκλοφόρησε στην αγορά μετά την έγκριση από τον νόμο για τα συμπληρώματα διατροφής το 1994.
Δεν αναμένεται ότι η DHEA θα χτίσει μυϊκή μάζα παρόλο που μπορεί να ωφελήσει τους πιο ηλικιωμένους άντρες και γυναίκες. Μια από τις έρευνες αναφέρουν ότι       50 mg την ημέρα το οποίο είναι η προτεινόμενη δόση αντικατάστασης και δίνεται στους πιο ηλικιωμένους άντρες και γυναίκες σε συνέχεια 16 εβδομάδων αυξάνει την μυϊκή μάζα και την δύναμη κατά την διάρκεια της προπόνησης με βάρη. 1-Σε μια τελευταία έρευνα όμως η ημερήσια δόση των 50 mg που δόθηκε σε 31 πιο ηλικιωμένες γυναίκες σε συνέχεια 12 εβδομάδων, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα σχετικά με το εικονικό πρόγραμμα.2- Κατά την διάρκεια του μαθήματος για την έρευνα, οι γυναίκες έκαναν ασκήσεις αντοχής τέσσερις φορές την εβδομάδα και ασκήσεις με βάρη τρείς φορές την εβδομάδα. Ο αριθμός του DHEA-S τους αυξήθηκε με 650% σχετικά με την αρχική τιμή καθώς και άλλες ορμόνες στεροειδών όπως η τεστοστερόνη (100%) οιστραδιόλη (165%) και οιστρογόνα (85%). Το IGF-1 έχει αυξηθεί με 30% στις γυναίκες οι οποίες είχαν λάβει DHEA
.Κατά την μελέτη του 1999, δινόταν 100mg DHEA ή εικονικό φάρμακο την ημέρα στους άντρες άνω των 40, μέση ηλικία 48 ετών, καθώς όλοι συμμετέχουν ενεργά στην προπόνηση για τουλάχιστον ένα χρόνο. Μετά από 12 εβδομάδες οι ερευνητές δεν εντόπισαν αλλαγές στην σύνθεση του σώματος, στην μυϊκή μάζα, στην δύναμη ή στην τεστοστερόνη στην ομάδα του DHEA. Τα καλά νέα ήταν ή έλλειψη παράπλευρων παρενεργειών.
Άλλες μελέτες εξέτασαν το φαινόμενο από του στόματος δοσολογία της DHEA στους νέους άντρες, οι οποίοι ασχολούνταν με σκληρές προπονήσεις. Σε έναν από αυτούς βρέθηκε τελικά ο μεταβολίτης της διυδροτεστοστερόνης, γνωστός και σαν DHT, καθώς ο ίδιος αυτός μεταβολίτης τεστοστερόνης είναι αυτός που συνδέεται με την τυπική αρσενική φαλάκρα, την ακμή και την αύξηση του προστάτη. Κανένας από τους νέους άντρες δεν είχε κάποιο από αυτά τα προβλήματα αλλά σε κάποιους δεν παρατηρήθηκε αύξηση της τεστοστερόνης ή προσθήκη μυϊκής μάζας ή δύναμης.
Στις γυναίκες η DHEA αυξάνει πάντα την ποσότητα τεστοστερόνης. Αυτή πρώτα μετατρέπεται σε ανδροστενοειδή – την πρώτη προ-ορμόνη μετά το DHEA που εμφανίστηκε στην αγορά – και μετά απευθείας σε τεστοστερόνη. Αυτό γίνεται επειδή στις γυναίκες η παραγωγή τεστοστερόνης είναι αρκετά μικρή από ότι στους άντρες. Στους πιο ηλικιωμένους άντρες η DHEA μπορεί να ακολουθήσει διαφορετικές οδούς. Σε αυτούς που έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης αυτή μπορεί να μετατραπεί σε τεστοστερόνη. Σε άλλους μπορεί να μετατραπεί σε οιστρογόνα – γίνεται ένα είδος μεταβολισμού σαν το παιχνίδι με τα ζάρια.
Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2006 ανακαλύφθηκε ότι οι άντρες ηλικίας πάνω από 65 οι οποίοι είχαν λάβει DHEA είχαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης σε συνδυασμό με την κυκλική GMP, μια ουσία που ενισχύεται από το φάρμακο Viagra. Μαζί με αυτές τις αλλαγές, οι άντρες είχαν λιγότερη λιπο-πρωτεΐνη με χαμηλή πυκνότητα – αυτό είναι το κακό είδος χοληστερόλης. Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε την ίδια χρονιά δεν απέδειξε καμία σχέση μεταξύ του DHEA και της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα στους άνδρες,ενώ σε πιο πρόσφατη έρευνα αποδείχτηκε ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίες το λαμβάνουν – πιθανώς επειδή στις πιο ηλικιωμένες γυναίκες αυτή μειώνει την υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη – η οποία είναι καλής ποιότητας χοληστερόλη.

Διάφορες αρρώστιες που συνδέονται με την λειτουργία του εγκεφάλου, τείνουν να αυξάνουν με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένου και της κατάθλιψης και των εκφυλιστικών ασθενειών όπως η ασθένεια του Αλτσχάιμερ και το πάρκινσον. Η DHEA παράγεται στον εγκέφαλο όπου δρα ως νευροστεροειδή, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλος απελευθερώνει μια αφθονία της DHEA, αλλά η φύση δεν κάνει τίποτα χωρίς λόγο – έτσι και εδώ πρέπει να υπάρχει μια τέτοια. Η DHEA λειτουργεί αντίθετα με το GABA, το οποίο εμποδίζει το σώμα να παράγει τέτοιες χρήσιμες ουσίες, όπως η αυξητική ορμόνη, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη δραστηριότητα ενός άλλου νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται σεροτονίνη.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η κατάθλιψη μειώνεται. Επιπλέον η DHEA αυξάνει την β-ενδορφίνη, βασική ουσία στον εγκέφαλο προκαλώντας μια καλή διάθεση. Κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό μπορεί να εξηγηθεί επειδή οι πιο ηλικιωμένοι που λαμβάνουν DHEA παρουσιάζουν περισσότερες θετικές συμπεριφορές.
Έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι η DHEA φαίνεται να μειώνει την απώλεια της γνώσης η οποία είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή πρωτεΐνης στον εγκέφαλο και ονομάζεται βήτα-αμυλοειδούς η οποία θεωρείται ότι είναι η κύρια αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ. Άλλες αιτίες ασθένειας από την νόσο του Αλτσαχάιμερ είναι η αύξηση της ενεργητικότητας των ελεύθερων ριζών στις οποίες ο εγκέφαλος είναι ευάλωτος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των πολυακόρεστων λιπών. Η DHEA ενεργεί σαν αντιοξειδωτικό στον εγκέφαλο κυρίως στον ιππόκαμπο, την ζώνη του εγκεφάλου που συνδέεται με την μνήμη και την μάθηση. Μεγάλες εισροές της κορτιζόνης στον εγκέφαλο για μεγάλο χρονικό διάστημα, που είναι η ορμόνη του στρες, καταστρέφει επιλεκτικά τα κύτταρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη μάθηση, αλλά η DHEA αναστέλλει τη δράση της κορτιζόνης.
Έρευνες σε ηλικιωμένους έδειξαν ότι αυτοί που έχουν ικανοποιητική DHEA είναι πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη. Αυτοί που είναι καταθλιπτικοί για τον περισσότερο καιρό βρίσκονται σε μεγαλύτερο επίπεδο θνησιμότητας. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι η DHEA μπορεί να διατηρήσει έναν ξεκούραστο και ήρεμο ύπνο και πολλοί είναι αυτοί μεγαλύτερης ηλικίας που στερούνται τον ύπνο κάτι το οποίο έχει άμεσες επιδράσεις στην απελευθέρωση ορμονών. Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε ταχεία μείωση των αναβολικών ορμονών – συμπεριλαμβανομένου και της ορμόνης ανάπτυξης, IGF-1 και τεστοστερόνη-και αυξάνει την παραγωγή κορτιζόνης. Αυτό δεν είναι αρνητικό μόνο για την λειτουργία του εγκεφάλου αλλά συνδέεται επίσης με την ευθραυστότητα των οστών και την απώλεια μυϊκής μάζας τα οποία συνήθως συναντώνται στους πιο ηλικιωμένους. Σε πρόσφατες έρευνες που χρησιμοποιήθηκαν αρουραίοι σαν αντικείμενα ,αποδείχτηκε ότι η λήψη 30 mg DHEA ανά κιλό ζώντος βάρους συνεχόμενα για ένα μήνα, οδηγεί σε ευεργετικές αλλαγές στον εγκέφαλό τους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της δραστηριότητας της μονοαμινοξειδάσης, ένα ένζυμο που διασπά τις κατεχολαμίνες στον εγκέφαλο, εμποδίζοντας την κατάθλιψη και την ντοπαμίνη, την επινεφρίνη και την νέο – επινεφρίνη. Η DHEA επίσης μειώνει την συσσώρευση λιποφουσκίνης, των αποβλήτων, τα οποία εμποδίζουν την λειτουργία του εγκεφάλου.

Παρόλα αυτά δεν αποδεικνύουν όλες οι έρευνες ότι η DHEA επηρεάζει θετικά τη γνωστική λειτουργία και την ποιότητα ζωής. Το 2006, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό της νέας Αγγλίας κατέγραψε αποτελέσματα σε πιο ηλικιωμένους άντρες και γυναίκες που είχαν λάβει DHEA σε συνέχεια δυο ετών. Οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ευεργετικά αποτελέσματα για τον τύπο σώματος, την φυσική δραστηριότητα, την ευαισθησία στην ινσουλίνη ή την ποιότητα της ζωής.

 Σε πρόσφατη έρευνα,110 άντρες και 115 γυναίκες έλαβαν 50 mg DHEA ή εικονικού φαρμάκου σε συνέχεια έξι ετών. Έξι  αντικείμενα της έρευνας, από τα οποία κανένα δεν επιλέχτηκε με βάση την βασική ποσότητα της DHEA, υπόκεινται σε διάφορα γνωστικά τεστ κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αν και τα συμπληρώματα διατροφής αντικαθιστούν την ποσότητα της DHEA, όπως ήταν και στα νιάτα των ανθρώπων, κανείς δεν δείχνει κανένα όφελος για την γνώση και την αίσθηση της ευημερίας. Σε άλλες παρόμοιες έρευνες, οι γυναίκες δέχονται επίσης μεγαλύτερες ορμονικές επιδράσεις. Το επίπεδο της τεστοστερόνης τους φτάνει το 60 % και το επίπεδο οιστραδιόλης, η οποία είναι οιστρογόνα φτάνει το 40%. Στους άντρες δεν παρατηρήθηκαν κάποιες ορμονικές αλλαγές.των ανθρώπων, κανείς δεν δείχνει κανένα όφελος για την γνώση και την αίσθηση της ευημερίας. Σε άλλες παρόμοιες έρευνες, οι γυναίκες δέχονται επίσης μεγαλύτερες ορμονικές επιδράσεις. Το επίπεδο της τεστοστερόνης τους φτάνει το 60 % και το επίπεδο οιστραδιόλης, η οποία είναι οιστρογόνα φτάνει το 40%. Στους άντρες δεν παρατηρήθηκαν κάποιες ορμονικές αλλαγές.
Σε αντίθεση, βρετανικές έρευνες σε νεότερους άντρες υπολογίζουν ότι οι δόσεις των 150 mg DHEA δύο φορές ημερησίως, έχει οδηγήσει σε βελτιωμένη επεισοδιακή μνήμη και υποκειμενική διάθεση, μαζί με τη μείωση των επιπέδων κορτιζόνης το βράδυ. Άλλο πρόβλημα, συχνά συνδεδεμένο με την ηλικία είναι η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.Αυτό συχνά οδηγεί σε διαβήτη, την τέταρτη πιο συχνή αιτία θανάτου.
 Στους αρουραίους  η DHEA μειώνει την ινσουλίνη και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, αλλά ενώ και τα ποντίκια δεν παράγουν DHEA, η μελέτη της επίδρασης της στον άνθρωπο είναι ελαστική.
Τα αποτελέσματα των ερευνών στους ανθρώπους ποικίλουν, καθώς κάποια υποκείμενα βρίσκονται σε αμβλεία λειτουργία των επινεφριδίων και επιδεικνύουν μεγαλύτερες επιδράσεις στην ινσουλίνη όταν λαμβάνουν DHEA.
 Η μακροζωία είναι στενά συνδεδεμένη με την ινσουλίνη. Οι υγιείς άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν πάντα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης και πιο υψηλή ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η παρουσία περισσότερης ινσουλίνης σημαίνει κέρδος περισσότερου σωματικού λίπους κα παρουσία περισσότερων ενζύμων και σύνθετων λιπαρών. Σε μελέτες που έγιναν σε πιθήκους με μια συγκεκριμένη δίαιτα χωρίς θερμίδες, τα βασικά αποτελέσματα έδειξαν μειωμένη ινσουλίνη, λιγότερο διαβήτη, λιγότερα λιπαρά και περισσότερη DHEA. Ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης, αυτή οδηγεί σε αθηροσκλήρωση και καρδιαγγειακές παθήσεις, και η DHEA αντιτίθεται σε αυτά τα αποτελέσματα. Στα ζώα, η DHEA εμποδίζει την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες μετά τη δίαιτα, τα κορεσμένα λιπαρά, και αποτρέπει την εσωτερική θρόμβωση που είναι η κύρια αιτία των περισσότερων εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η DHEA μπορεί να εμποδίσει την αύξηση του σωματικού λίπους. Αυτό συνήθως έχει τέτοια αποτελέσματα στα ζώα – και αυτά είναι αρκετά μεγάλα. Ενώ  οι έρευνες σε νέους άντρες έδειξαν ότι η καθημερινή δόση των 1600Mg DHEA μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σωματικού λίπους, εν τούτοις μεταγενέστερες μελέτες απέτυχαν να επιβεβαιώσουν αυτή τη διαπίστωση. Κυτταρικές μελέτες έδειξαν ότι η DHEA εμποδίζει την ανάπτυξη νέων λιποκυττάρων. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή αναστέλλει ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για τα κύτταρα για τη μετατροπή της ζάχαρης σε λίπος.
Έρευνα από το 2004 για τους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, διαπίστωσε ότι η DHEA αφαιρεί το συσσωρευμένο βαθύ κοιλιακό λίπος και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Όταν διαβάζετε ότι ένας ηλικιωμένος πέθανε από ”γεράματα” αυτό σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος δεν πέθανε από τις κοινές αιτίες θανάτου,όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα ή ο καρκίνος. Τότε λοιπόν ποια ήταν η αιτία; Αρκετά συχνά η αιτία αυτή συνδέεται με την απώλεια της ανοσοποιητικής άμυνας. Στους νέους ανθρώπους οι ασθένειες όπως η πνευμονία, σπάνια είναι μοιραίες αλλά συχνά είναι τέτοιες για τους ηλικιωμένους, όταν τους λείπει ανοσοποιητική δράση ενάντια σε αυτές τις ασθένειες. Η κορτιζόνη η οποία καταστέλλει την ανοσία, μεγαλώνει με την ηλικία ενώ τα επίπεδα DHEA καταστρέφονται. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα δεν καταφέρνει να αντιδράσει ικανοποιητικά ενάντια σε ασθένειες όπως ο καρκίνος. Αυτή είναι η βασική αιτία που ο καρκίνος είναι τόσο διαδεδομένος στους πιο ηλικιωμένους ανθρώπους. Η DHEA μπορεί να βοηθήσει με την διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
 Ένας από τους λόγους για να συμβεί αυτό είναι μέσω της παρεμπόδισης της επίδρασης της κορτιζόνης.
Μια πρόσφατη ανασκόπηση δηλώνει ότι η φυσική άσκηση βοηθά στον έλεγχο κατά της κορτιζόνης και από εκεί στην διατήρηση του ανοσοποιητικού. Η φυσική άσκηση - χωρίς όμως να υπάρχει υπερφόρτωση – οδηγεί στον μεταβολισμό υπέρ της DHEA, αντί της κορτιζόνης. Και η αερόβια γυμναστική και η γυμναστική με βάρη μπορεί επίσης να βοηθήσει. 7 Ο περιορισμός των θερμίδων ο οποίος επεκτείνει την ζωή πολλών ειδών παραμένει κερδοφόρο θέμα για πολλούς και αυξάνει την DHEA. Η χρήση αλκοόλ την καταστρέφει όπως και η καφεΐνη και οι συνθήκες που συνδέονται με έντονο στρες.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2008 και εκδόθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας, μέτρησε τον ορό DHEA σε 940 άντρες και γυναίκες ηλικίας από 21 έως 88 ετών και όλοι ήταν υπό παρακολούθηση από το 1978 μέχρι το 2005. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρουσία πιο χαμηλών επιπέδων DHEA-S, συνδέεται σημαντικά με την πιο μικρή περίοδο ζωής και τα υψηλότερα επίπεδα DHEA-S είναι σημαντικός παράγοντας για μακροζωία στους άντρες ακόμη και μετά την αναπροσαρμογή ανάλογα με την ηλικία, την αρτηριακή πίεση και τη γλυκόζη του πλάσματος. Ακόμα δεν έχει βρεθεί κάποια σχέση μεταξύ των επιπέδων DHEA και της μακροζωίας των γυναικών.
Είναι ενδιαφέρον ότι δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική διαφορά στην μακροζωία ακόμα και 15 χρόνια μετά την έναρξη της παρακολούθησης, κάτι για το οποίο οι ερευνητές θεωρούν ότι μπορεί να εξηγήσει τις αρνητικές διαπιστώσεις σχετικά με τα επίπεδα της DHEA και την μακροζωία στους άντρες σε προηγούμενες μελέτες.
Οι παράπλευρες επιπτώσεις ποικίλουν ανάλογα με το φύλο. Η DHEA πρέπει να αποφεύγεται από άντρες που έχουν προστάτη. Στους νεότερους άντρες μπορεί να μεταβληθεί σε μεταβολίτη του DHT, ο οποίος μπορεί ή δεν μπορεί να οδηγήσει στην τυπική φαλάκρα των αντρών, την ακμή ή σε προβλήματα με τον προστάτη. Η πιο συχνή παρενέργεια στις γυναίκες είναι η ακμή. Η DHEA είναι η βασική αιτία της ακμής στους εφήβους. Κάποιοι έχουν μια ελαφρά αύξηση των ηπατικών ενζύμων όταν λαμβάνουν την DHEA, αλλά αυτό είναι παροδικό και δεν θεωρείται σοβαρό πρόβλημα. Άλλες εκθέσεις αναφέρουν αύξηση της απώλειας μαλλιών κάτι το οποίο πιθανόν να είναι αποτέλεσμα της ανδρογόνου δράσης της DHEA στις γυναίκες. Τέτοια αποτελέσματα, εμφανίζονται σχεδόν πάντα σε δόσεις μεγαλύτερες από 100 mg ημερησίως. Η συνήθης δόση αντικατάστασης είναι 50 Mg. Η χρήση της λέξης ”αντικατάσταση” έχει λίγο ελαστική έννοια εφόσον δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι η DHEA είναι απαραίτητης σημασίας για την διατήρηση της ζωήςδιατροφικά συμπληρώματα. Τα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι όταν η DHEA λαμβάνεται σε καθημερινές δόσεις των 50mg ή και λιγότερο είναι ποιοτικό και μπορεί να παρέχει κάποια οφέλη που συνδέονται με την διαδικασία της γήρανσης και την πρόληψη ασθενειών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>