Fitness Physiotherapy Balance με Barre a Terre

 

Φυσιοθεραπεία

Στη φυσιοθεραπεία χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές για να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης των μυών, καθώς και τους τένοντες, τους συνδέσμους, τα νεύρα και τις αρθρώσεις που δεν λειτουργούν κανονικά. Ένα πρόγραμμα άσκησης στο σπίτι για τον ασθενή συνήθως παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση.

Μια συνεδρία φυσιοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει: την κινητοποίηση των αρθρώσεων και των μαλακών ιστών, μασάζ, άσκηση ή συμπληρωματική θεραπεία. Οι περισσότεροι πόνοι και ενοχλήσεις που προήλθαν από τραυματισμούς , ανταποκρίνονται καλά στην φυσικοθεραπεία και ο φυσιοθεραπευτής έχει εκπαιδευτεί στον εντοπισμό τυχόν μυοσκελετικών παθήσεων που μπορεί να απαιτεί θεραπεία από έναν γιατρό.

 

Barre a Terre, ασκησεις στο «πάτωμα» Πρόκειται για την τεχνική του κλασσικού μπαλέτου προσαρμοσμένη σε ασκήσεις που γίνονται στο πάτωμα. Στόχος του συστήματος αυτού είναι η συνειδητοποίηση και κατάκτηση της σωστής στάσης του σώματος, καθώς το πάτωμα επιβάλλει περιορισμούς στην άστοχη ή κακή κίνηση.

Έτσι, κατακτάται με εύκολο τρόπο η σταθερότητα της κίνησης και η τεχνική μιας από τις πιο απαιτητικές και αποτελεσματικές μορφές εκγύμνασης, αυτής του μπαλέτου, χωρίς όμως τραυματισμούς.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Fitness Physiotherapy Balance με Barre a Terre

Της Βαλεντίνας Νικολάου

Μέσα από χορογραφημένες ασκήσεις στην μπάρα και στο πάτωμα, το σώμα ενθαρρύνεται ώστε να βρει τη σωστή στάση και να κατανείμει σωστά το βάρος του. Οι μύες μακραίνουν και δυναμώνουν, η αντοχή αυξάνεται, το σώμα αποκτά ευλυγισία, οι κινήσεις γίνονται πιο αρμονικές,  αποκαθίστανται οι υπάρχοντες και προλαμβάνονται οι μελλοντικοί τραυματισμοί, μέσω ευχάριστης και ήπιας γυμναστικής για όλους, η οποία συνδυάζει την τεχνική του χορού με την δημιουργική έκφραση του σώματος.

Barre a terre κυριολεκτικά σημαίνει η μπάρα του μπαλέτου στο πάτωμα. Ένα εξαιρετικά μάθημα κατά την διάρκεια του οποίου οι ασκήσεις του κλασικου χορού γίνονται στο πάτωμα. Έτσι το σώμα ελεύθερο απο το βάρος του μπορεί να αναπτύξει τους μύες του να συνειδητοποιήσει την σπονδυλική του στήλη , να διορθώσει τη στάση του χωρίς να διακινδυνεύει καποιον τραυματισμό.

Το Barre a Terre ενεργοποιεί την σωματική μνήμη.

Δουλεύοντας το σώμα μας με το Barre a Terre οι κλειδώσεις σιγά σιγά ελευθερώνονται, βοηθώντας τα άκρα του σώματος να επεκταθούν ενώ οι τένοντες, οι σύνδεσμοι, τα νεύρα οι χόνδροι κτλ μαλακώνουν.

Στην πραγματικότητα μπορούμε να επιτύχουμε και αύξηση του ύψους μας!

Στόχος μας μέσα από το Barre a Terre είναι το ξύπνημα του σώματος μέσω της αναπνοής, των κυματισμών της σπονδυλικής στήλης και της εσωτερικής μυϊκής ενεργοποίησης, και εν συνεχεία η κινητοποίηση του σώματος, η εκγύμναση των κοιλιακών, η επιμήκυνση και χαλάρωση,  η εκγύμναση άνω άκρων και σύνδεση τους με την πλάτη, η εξάσκηση της περιοχής από τους  γοφούς μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών και βέβαια η πιο ευκίνητη πλάτη.

Το Barre a Terre απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν τον χορό και την έκφραση σε εγκύους  και σε όσους αντιμετωπίζουν μυϊκά προβλήματα  γενικά απευθύνεται  σε όλες τις ηλικίες! Ενδύκνεται για ανθρώπους που ξεκινούν να γυμνάζονται σε μεγάλη ηλικία , καθώς και για χορευτές που θέλουν να βελτιώσουν την τεχνική τους.

 

Ώρες διδασκαλίας Δευτέρα – Πέμπτη:  Α Group 20:30 – 21:15 Τρίτη – Παρασκευή:  B Group 20:15 – 21:00

στο Β δημοτικό Αγίου Αθανασίου

τηλ 99425671

Κόστος €70 το χρόνο

Εγγραφές: Την ώρα του μαθήματος ή στο Δημαρχείο Αγίου Αθανασίου για το Ανοικτό σχολείο (Λεμεσός)

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Barre à terre

Μπαλέτο στο πάτωμα Είστε λάτρεις του κλασικού μπαλέτου και της έντονης ελεγχόμενης κίνησης; Τότε το barre à terre είναι το ιδανικό πρόγραμμα για σας.

Tο barre à terre στοχεύει στη σταθεροποίηση και τη σωστή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης καθώς και στην αύξηση του εύρους των κινήσεων. Αρχικά μάλιστα επινοήθηκε για να βοηθά στην αποκατάσταση των τραυματισμένων χορευτών του κλασικού μπαλέτου, γρήγορα όμως έγινε δημοφιλές ως ανεξάρτητο πρόγραμμα εκγύμνασης.

Οφέλη για όλο το σώμα Οι ασκήσεις barre à terre τονώνουν το σώμα κάνοντάς το πιο ευλύγιστο ενώ βελτιώνουν τη συνολική του εμφάνιση. Επίσης βοηθάνε στη σταθεροποίηση των γλουτιαίων αλλά και στη σύσφιγξη των μηρών, ενώ ταυτόχρονα δυναμώνουν τα χέρια, ξεκουράζουν τον αυχένα και βοηθάνε την πλάτη να ισιώσει. Επιπλέον οι κοιλιακοί μύες σφίγγουν, ενώ η σπονδυλική στήλη επιμηκύνεται. Τέλος με το barre à terre ο αθλούμενος μαθαίνει να αναπνέει σωστά, αποκτά ισορροπία και εκπαιδεύεται στη σωστή στάση του σώματος. Σε ποιους απευθύνεται Το barre à terre ανήκει στην κατηγορία των προγραμμάτων γυμναστικής που βοηθούν στην ορθοσωμία και τη βελτίωση της στάσης του σώματος. Είναι ιδανικό λοιπόν για παιδιά και εφήβους, αφού τους βοηθάει να αναπτύξουν ένα αρμονικό σώμα και να αποκτήσουν καλές κινητικές συνήθειες. Επειδή όμως οι ασκήσεις που περιλαμβάνει είναι ήπιες, το πρόγραμμα ενδείκνυται για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με αυτό ανεξάρτητα από την ηλικία του, αφού ο κίνδυνος τραυματισμού είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Δομή του προγράμματος Κάθε συνεδρία barre à terre περιλαμβάνει 7 βασικά σημεία: 1. «Ξύπνημα» του σώματος μέσω της αναπνοής, των κυματισμών της σπονδυλικής στήλης και της εσωτερικής μυϊκής ενεργοποίησης. 2. Κινητοποίηση του σώματος. 3. Εκγύμναση των κοιλιακών. 4. Επιμήκυνση και χαλάρωση. 5. Εκγύμναση των άνω άκρων και σύνδεσή τους με την πλάτη. 6. Εξάσκηση της περιοχής από τους γοφούς μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών. 7. Ασκήσεις για ευκίνητη πλάτη. Οι περισσότερες ασκήσεις γίνονται από ύπτια θέση, ωστόσο κάποιοι περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους και ασκήσεις από την όρθια θέση. Ακόμη και έτσι όμως η μέθοδος είναι ασφαλής (και για τις μεγαλύτερες ηλικίες) καθώς δεν περιλαμβάνει αναπηδήσεις ενώ όλες οι κινήσεις είναι ελεγχόμενες.

Τι πρέπει να φοράτε Προτιμήστε ρούχα που θα σας επιτρέπουν να παρατηρείτε το σώμα σας ώστε να ελέγχετε τη στάση του, να ευθυγραμμίζετε τη σπονδυλική σας στήλη και να τεντώνετε τα άκρα και όλο το σώμα χωρίς πρόβλημα. Φροντίστε επίσης τα ρούχα να είναι φτιαγμένα από υφάσματα που αφήνουν το σώμα να αναπνέει σωστά (π.χ. βαμβακερά). Ιδανικά είναι τα κορμάκια μπαλέτου και τα κολάν χωρίς «ποδαράκι», επειδή οι ασκήσεις γίνονται με γυμνά πέλματα ή με βαμβακερές κάλτσες για να αποφεύγονται τα γλιστρήματα και να απορροφάται ο ιδρώτας. Τα αξεσουάρ Στο barre à terre είναι απαραίτητο ένα στρώμα γυμναστικής όχι πολύ λεπτό (για να προστατεύεται και να υποστηρίζεται η πλάτη) το οποίο δεν πρέπει να γλιστράει για να μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις που γίνονται από την όρθια θέση (συνήθως παρέχεται από τη σχολή αλλά, αν θέλετε, μπορείτε να έχετε το δικό σας για λόγους υγιεινής). Άτομα που πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο ή νιώθουν δυσφορία στην ύπτια θέση χρειάζονται συνήθως επιπλέον και ένα μικρό μαξιλάρι ή μια πετσέτα για κάποιες ασκήσεις.

Πού να απευθυνθείτε Οι περισσότερες σχολές χορού όπως και τα στούντιο Pilatesπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους και μαθήματα barre à terre. Η ιδανική συχνότητα μαθημάτων είναι 3 φορές την εβδομάδα αλλά, αν δεν είναι εφικτό, προσπαθήστε να τα παρακολουθείτε τουλάχιστον 2.

Tip Για να κάνετε barre à terre επιλέξτε άνετα ρούχα που θα σας βοηθήσουν να παρατηρείτε το σώμα σας και να ελέγχετε τη στάση του.

Info Οι ασκήσεις barre à terre μπορούν να βελτιώσουν τη στάση του σώματος σε όλες σχεδόν τις ηλικίες και να βοηθήσουν την επαναφορά του από τραυματισμούς ή τραβήγματα.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>